Polypropyleen (PP) spuitgieten

Polypropyleen is na polyethyleen (PE) het meest voorkomende kunststof materiaal ter wereld.

Spuitgietproducten zijn kunststof producten die iedereen in zijn of haar dagelijks leven gebruikt. Deze producten kunnen op diverse manieren worden geproduceerd, maar de meest gebruikte verwerkingstechniek is spuitgieten.

Voor ieder spuitgietproduct maken wij een afweging voor het toe te passen materiaal. Met enkele duizenden kunststoffen op de markt, kan deze keuze zo nu en dan best lastig zijn. Het kunststof materiaal moet namelijk naadloos aansluiten bij de toepassing van uw product en de omgeving waarin u het product gaat gebruiken. Naast die keuzes zijn vaak de kosten van het kunststof materiaal ook een belangrijke factor in de overweging om te kiezen voor een bepaald type materiaal. Over het algemeen hebben (technische) kunststoffen geavanceerde mechanische eigenschappen die een grotere duurzaamheid bieden en niet in het gedrang komen tijdens het productieproces. Alleen aan alles hangt een prijskaartje en een goede materiaalkeuze kan daarom al direct leiden tot een kostenbesparing. Bent u op zoek naar een kunststof dat relatief goedkoop is, maar toch een hoge slagvastigheid heeft? Dan is polypropyleen het ideale kunststofmateriaal voor uw eindproduct.

Voordelen polypropyleen (PP)

Polypropyleen is na polyethyleen (PE) het meest voorkomende kunststof materiaal ter wereld. Net als PE is ook PP relatief goedkoop, maar PP heeft een hogere slagvastigheid dan PE. Hiernaast heeft het materiaal een hoge chemische resistentie en een geen vocht opneemt. PP is dus een kunststof dat goed bestand is tegen oplosmiddelen, basen en zuren.

Binnen de polypropyleen kan er onderscheid worden gemaakt tussen homopolymeer en copolymeer. Een homopolymeer is stijver en sterker dan copolymeer. De copolymeer is zachter, maar heeft daarentegen een hogere slagvastigheid. Het is hierdoor beter bestand tegen spanningen en het is taaier bij lage temperaturen.

Polypropyleen (PP) spuitgieten
Polypropyleen (PP) spuitgieten

Toepassingen polypropyleen (PP)

Doordat PP een hoog temperatuurbereik en een hoge slagvastigheid bezit, heeft het materiaal uitstekende mechanische eigenschappen. PP is daarmee één van de meest veelzijdige thermische kunststoffen en is uitermate geschikt voor toepassingen in technische constructies. Door het smelten van de polypropyleen korrels kunnen wij deze omzetten in diverse eindtoepassingen, zoals (film)scharnieren, maatscheppen, kliko’s, medische pipetbuizen en bevestigingsclips.

Overwegingen polypropyleen (PP)

Overweegt u om te kiezen voor polypropyleen? Dan is het belangrijk om met de volgende factoren rekening te houden:

  • Bij dikwandige producten kan polypropyleen zo nu en dan leiden tot inval (sink marks);
  • Polypropyleen heeft een slechte UV-stabiliteit, waardoor het minder geschikt is voor buitentoepassingen;
  • Bij (extreem) lage temperaturen wordt polypropyleen bros. PP blijft vormvast bij temperaturen tussen de -15 en 90 graden Celsius.

Polypropyleen (PP) spuitgieten bij Fleur Plastics

Fleur Plastics is gevestigd in Boxtel (regio Eindhoven) en is al meer dan 15 jaar een producent van technische kunststofproducten. De core business van Fleur Plastics is kunststof spuitgieten en daar willen wij ons zoveel mogelijk op blijven ontwikkelen. Maar ook tijdens de constructie van matrijzen en/of producttekeningen denken wij al vroegtijdig mee om de uiteindelijke productie te optimaliseren. Door middel van de verwerkingstechniek spuitgieten produceren wij deze producten in alle soorten thermoplastische kunststoffen. Als een familiebedrijf in de kunststof spuitgietbranche zijn wij in staat om onze klanten te voorzien in expertise, kwaliteit, service en flexibiliteit.

Wij kunnen niet wachten u óók te helpen!

Open Contact opnemen - info