De verschillende soorten kunststof, voordelen en toepassingen (1/2)

Gepubliceerd op 15 juli 2022 Leestijd : 3 minuten

Naast de 3D-producttekening, de spuitgietmatrijs en het kunststofspuitgieten, zijn de diverse kunststof materialen ook belangrijk voor uw product. Voor elk spuitgietproduct moet er natuurlijk een afweging gemaakt worden in het toe te passen materiaal.

Maar met duizenden kunststoffen op de markt, kan deze keuze vaak knap lastig zijn. Het kunststof materiaal moet immers goed aansluiten bij de toepassing van uw product en omgeving waarin het gebruikt wordt. Ook belangrijk bij deze keuze zijn vaak de kosten van het kunststof materiaal.

Over het algemeen hebben technische kunststoffen geavanceerde mechanische eigenschappen die een grotere duurzaamheid bieden en niet in het gedrang komen tijdens het productieproces. Alleen aan alles hangt een prijskaartje en een goede materiaalkeuze kan daarom al direct leiden tot een kostenbesparing.

Hierbij een overzicht van veelgebruikte kunststoffen en de voordelen/overwegingen bij het maken van een keuze.

Polyethyleen (PE)

PE pot en dekselVoordelen: PE is terug te vinden in uiteenlopende branches door zijn gunstige eigenschappen en lage prijs. Hierdoor is het ook de meest voorkomende kunststof op dit moment. Het is een zachte kunststof, welke buigzaam en bruikbaar blijft tot -50°C, heeft een hoge chemische resistentie en een geringe vochtopname.

PE is onder meer verkrijgbaar als HDPE (High Density Polyethyleen) en LDPE (Low Density Polyethyleen). HDPE, met een hogere dichtheid, is beter toepasbaar bij hogere temperaturen en is chemisch resistenter. LDPE is een zachter materiaal en heeft hierdoor een hogere veerkrachtigheid.

Toepassingen: Deksels, jerrycan’s, verpakkingen en afdichtingen.

Overwegingen:

  • PE heeft een lage stijfheid;
  • Niet geschikt voor temperaturen hoger dan 80°C

 

Polypropyleen (PP)

PP, polypropyleen, maatschepVoordelen: PP is na PE de meest voorkomende kunststof. Ook PP is relatief goedkoop, maar heeft een hogere slagvastigheid dan PE. Het heeft een hoge chemische resistentie en een geringe vochtopname.

Binnen de PP kan er onderscheid gemaakt worden tussen een homopolymeer en copolymeer. Een homopolymeer is stijver en sterker dan de copolymeer. De copolymeer is zachter, maar heeft daarentegen een hogere slagvastheid. Het is daarom beter bestand tegen spanningen en taaier bij lage temperaturen.

Toepassingen: Scharnieren, maatschep, kliko’s, medische pipetbuizen en bevestigingsclips.

Overwegingen:

  • Bij dikwandige producten kan PP leiden tot inval;
  • PP heeft een slechte UV-stabiliteit, waardoor het minder geschikt is voor buitentoepassingen;
  • Bij lage temperaturen wordt PP bros.

 

Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS)

ABS behuizing, netboxVoordelen: ABS is een veelzijdige kunststof die wordt toegepast in diverse industrieën zoals onder andere de consumentenapparatuur of de automotive vanwege zijn goede verwerkbaarheid en glanzend uiterlijk. Het is een stevige, slagvaste kunststof met een lage krimp en hoge maatvastheid. Het materiaal is niet onderhevig aan waterabsorptie en goed bestendig tegen hitte.

ABS is ook uitermate geschikt voor nabewerkingen zoals lakken of coaten, lassen en lijmen.

Toepassingen: cosmetische onderdelen, LEGO-stenen, autobumpers, draagbare apparaten, behuizingen voor elektrisch gereedschap, afstandsbedieningen, computers, telefooncomponenten.

Overwegingen:

  • Bij dikwandige producten kan ABS leiden tot inval;
  • Bij het spuitigeten met ABS ontstaan vloeinaden. Dit zijn zichtbare strepen op het uiterlijk van het product, welke vaak onwenselijk zijn;
  • ABS heeft een lage UV-stabiliteit;
  • Kan scheuren (stress-cracking) door externe drukken of invloeden zoals hitte of oplosmiddelen.

In deel 2 zal er verder ingegaan worden op: Polycarbonaat (PC), Polycarbonaat / Acrylonitril-butadieen-styreen (PC/ABS), Polyamide (PA) en Polyoxymethyleen (POM). Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende soorten kunststof, ieder met zijn eigen voordelen, overwegingen en toepassingen. Schroom niet om ons te benaderen als u hulp zoekt bij het maken van de beste keuze voor uw kunststof product!