Bouw en constructie

De bouw en constructie zal aankomende jaren steeds meer moeten werken aan alternatieve werkwijzen voor het gebruik van grondstoffen. Er zal meer focus geplaatst moeten worden op toekomst bestendige oplossingen zoals biobased materialen, een reductie in het gebruik van primaire grondstoffen en het hergebruiken van bouwmaterialen.

Er zal ook een toename plaats vinden in energiebesparende bouwproducten, waar kunststof onmisbaar blijft. Met kunststof spuitgieten kunnen complexere bouw- en constructieproducten op een grotere schaal makkelijker en goedkoper gerealiseerd worden dan met andere technieken. Onderdelen voor vloerverwarmingen, verwarmingen, airconditionings en warmtepompen zijn al uitgerust met kunststof spuitgietproducten. 

Vanwege de grote verscheidenheid waarin de kunststof materialen verkrijgbaar zijn, biedt het veel voordelen voor bouw- en constructieproducten omdat deze onderhevig zijn aan hoge belastingen en weersinvloeden.

Reduce, repair en recycle

De afgelopen jaren hebben wij het genoegen mogen hebben om met onze klanten te werken aan de verduurzaming van bouw- en constructieproducten. Het project gaat van start met een uitvoerige analyse op de toepassing en omstandigheden van het product. Als deze voor beide partijen helder zijn, wordt er gekeken naar een aansluitend kunststof materiaal. Dit materiaal kan bijvoorbeeld bestaan uit een biobased alternatief of een materiaal dat ontstaat uit het hergebruiken van reeds bestaande producten.

Wanneer de keuze definitief is, kan er gekeken worden naar het productontwerp. Het materiaal dat gebruikt wordt en de benodigde sterkte van het onderdeel zijn leidend voor een passende wanddikte. Middels ribben kan er vervolgens gekeken worden om deze verder te optimaliseren zonder verlies van sterkte. De dikte van een product zal uiteindelijk de hoeveelheid materiaal bepalen, maar net zo belangrijk de tijd die nodig is om het product te koelen. Essentieel is daarom het gebruik van een constant en minimale wanddikte. Hoe langer de spuitgietmachine moet koelen, hoe meer stroom er nodig is om het product te maken.

Bij samengestelde producten moet er ook gekeken worden naar mogelijkheden om na het verloop van de levensduur van één onderdeel alleen dit deel te repareren en niet het gehele product te moeten vervangen. Van het verouderde deel kan vervolgens weer granulaat gemaakt worden, dat weer opnieuw inzetbaar is.

Belangrijk is ook om te kijken naar verbruiksartikelen die ontstaan door de gehele productieketen zoals bijvoorbeeld verpakkingen of inkoopdelen.

Kunststof bouwproducten bij Fleur Plastics

Door de jaren heen hebben wij een betrouwbaar leveranciers netwerk opgebouwd waarmee wij duurzame en circulaire projecten volledig ondersteunen. Vanaf de producttekening tot het regranuleren van de verouderde artikelen en deze weer inzetten in bestaande of nieuwe producten. De productie van de artikelen gebeurt op onze productielocatie in Boxtel.