Verpakkingsindustrie

Deksels, potten, maatscheppen en andere vormen van verpakkingen worden vaak gemaakt door middel van kunststof spuitgieten. Met spuitgieten kan bijna een eindeloze samenstelling aan vorm, stijl, kleur en textuur bereikt worden. Vanwege het repetitieve karakter van spuitgieten kunnen er grote oplages gemaakt worden van vrijwel identieke verpakkingen.

De meest voorkomende kunststoffen in deze markt  zijn Polyethylene (PE) en Polypropyleen (PP). Deze materialen heb een relatief lage prijs. Zij zijn vaak zachter, buigzaam, goed chemisch resistent en bruikbaar bij lagere temperaturen. Ook veelvuldig gebruikte materialen zijn polycarbonaat, een transparante en harde kunststof, en copolyesters zoals Tritan die Bisfenol A (BPA) vrij zijn.

Hoge mate van automatisering

De verpakkingsindustrie is een competitieve markt waar veel aandacht wordt besteed aan de uiteindelijke prijs van een verpakking. Hierdoor worden de producten vaak zo geconstrueerd dat er nauwelijks nog arbeid aan verricht moet worden. De meeste handelingen die nodig zijn, worden geautomatiseerd.

De hoge mate van automatisering in deze markt brengt vaak hogere investeringskosten met zich mee. Deze investeringen bestaan uit meervoudige matrijzen, vaak met hotrunners, en automatiseringen. Een goed voorbeeld is in-mould labeling. Bij in-mould labeling wordt er tijdens het productieproces met een robot een label in de matrijs geplaatst. Onder hoge druk wordt vervolgens vloeibaar kunststof in de matrijsvorm gespoten. Deze kunststof smelt vervolgens samen met het label, waardoor een onafscheidelijke eenheid onstaat. Het voordeel hiervan is dat de producten vaatwas- en krasbestendig zijn tijdens gebruik, maar ook dat het product naderhand niet van een label of opdruk voorzien moet worden. Het product en het label zijn gemaakt van hetzelfde materiaal, waardoor ze na gebruik weer gerecycled kunnen worden  

Verpakkingen bij Fleur Plastics

Onze spuitgietmachine’s zijn uitgerust met uitneemrobots waardoor wij gemakkelijk producten in en uit de matrijs kunnen halen. Wij beschikken ook over de benodigde randapparatuur zoals transportbanden, buffersystemen en doorschuifsystemen. Dit maak het mogelijk om 24/7 productie aan te bieden tegen een aantrekkelijke prijs.

Wij maken gebruik van IML-installaties, maar kunnen uw producten ook naderhand voorzien van een dry-offset of tampondruk.