Matrijzenbouw

De eerste stap naar een mooi product.

Matrijzen maken voor kunststof spuitgieten

De kern van het spuitgietproces vormt de matrijs, ofwel de gietmal waarin de verwarmde kunststof grondstof onder hoge druk wordt gespoten. U kunt bij ons eigen matrijzen voor het spuitgieten aanleveren, maar onze engineer kan via CAD-software ook een matrijs voor uw product ontwerpen. 

De matrijs bevat de vorm van het onderdeel en wordt bij het spuitgieten gebruikt om de gesmolten kunststof in te spuiten. Wanneer de kunststof vervolgens weer uithardt wordt het product uitgeworpen en herhaalt het proces zich. 

Tijdens dit proces moet een matrijs bestending zijn tegen sluitkrachten die oplopen tot duizenden tonnen, voor grote onderdelen zoals kratten. Tijdens het injecteren komen deze drukken vrij maar ontstaat ook hitte van de gesmolten kunststof. Het liefst hebben we ook nog eens dat de matrijs dit meer dan 500.000 keer kan weerstaan!

Vanwege deze eisen is de bouw van de matrijs duur en complex. Een matrijs is opgemaakt uit veelal losstaande componenten vervaardigd uit een hoogwaardige staalsoort. Elk onderdeel is nauwkeurig bewerkt tot een tolerantie driemaal kleiner dan de dikte van een stuk kopieerpapier. Deze onderdelen moeten vervolgens samenwerken in de matrijs om uw kunststof product te maken.

Regels voor de aanspuiting van de matrijs 

De basis begint alleen bij een goede producttekeningen die voldoet aan de ontwerpregels: uniforme wanddiktes, deellijn, lossingen, afrondingen, positie van aanspuiting en ondersnijdingen en de positite van de aanspuiting van de matrijs. Geen probleem, wij helpen u graag met het productontwerp.
Onze eerste stap is het analyseren van de producttekeningen en bespreken we met u de eisen waar het product aan moet voldoen. Op basis hiervan maken wij ook een inschatting waar de matrijs aan moet voldoen en of deze binnen uw budget past. 

 

 

Matrijzenbouw
Matrijzenbouw
 

Matrijstekening

Als de producttekening voldoet aan de verschillende eisen zal er een tekening van de matrijs opgesteld worden. In de matrijs-tekening wordt rekening gehouden met alle basiscomponenten. Hierbij kunt u denken aan de vormholtes, plaats en geometrie van de aanspuiting, de deelnaad van de matrijs op het product, de koelkanalen, plaatsing van de uitstoters en andere technische componenten. 

De aanmaak door de matrijzenbouwer 

Wanneer de matrijs-tekening volledig voldoet aan uw en onze eisen zal de productie van de matrijs in gang gezet worden. Op voorhand is er al gekeken naar uw budget en op basis hiervan hebben wij een keuze gemaakt voor de geschikte matrijzenbouwer, ook wel gereedschapsmaker  genoemd.
Wij werken al jarenlang samen met dezelfde Nederlandse en Aziatische gereedschapsmakers, waarbij het mogelijk is om matrijzen van verschillende staalsoorten te maken. Zo kunnen we altijd uitstekende kwaliteit garanderen.

Wanneer de matrijs gereed is voor productie wordt deze door middel van een proefspuiting uitvoerig getest op één van onze spuitgietmachines. U ontvangt vervolgens de eerste samples (First Out of Tool) samen met een maatrapport. Zo kunnen wij er zeker van zijn dat de producten voldoen aan de producttekening en uw wensen. Ongeacht waar de matrijs gemaakt wordt, de productie vindt altijd plaats bij ons in Boxtel! 

Bestaande spuitgiet matrijzen 

Natuurlijk staan wij ook altijd klaar voor klanten met matrijzen in eigen beheer. In het voortraject spreken we de verwachting uit, op dag van aankomst worden de matrijzen op de machine ingebouwd en middels een proefspuiting worden de producten ter goedkeur aangeboden. Wij zorgen ervoor dat deze overgang vloeiend gaat alsof er geen overdracht heeft plaatsgevonden. Bent u benieuwd wat Fleur Plastics voor u kunt betekenen? Neem dan gerust contact met ons op en wij bespreken de mogelijkheden! 

Wij kunnen niet wachten u óók te helpen!