Polyamide (PA) spuitgieten

Polyamide heeft een uitstekende slagsterkte en slijtageweerstand en een vrij lage wrijvingscoëfficiënt.

Spuitgietproducten zijn kunststofproducten die iedereen in zijn of haar dagelijks leven gebruikt. We leven op dit moment in een tijdperk waar verpakkingen, consumentenartikelen en vrijwel alle andere soorten producten die u kunt bedenken kunststof bevatten. Deze producten kunnen op diverse manieren worden geproduceerd, maar veelal gebeurt dit door het materiaal door middel van een spuitgietmachine te vormen tot een product naar uw wens. Bij het spuitgieten wordt granulaat verhit en onder een hoge druk in een spuitgietmatrijs gespoten, waardoor het de vorm aanneemt van het gewenste product. Na een vooraf bepaalde koelperiode gaat de matrijs open en kan het kunststofproduct automatisch of met de hand worden uitgenomen.

Voor ieder spuitgietproduct maken wij een afweging voor het toe te passen kunststof materiaal. Er zijn duizenden verschillende kunststof materialen op de markt, dus het maken van deze keuze kan zo nu en dan best lastig zijn. Elk type kunststof heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. De keuze voor een bepaalde grondstof is grotendeels afhankelijk van de technische en visuele eisen die gesteld worden aan een product. Bent u op zoek naar een kunststof materiaal met een hoge mechanische sterkte en hoge stijfheid en slagvastheid? Dan is polyamide het ideale kunststofmateriaal voor uw eindproduct.

Voordelen polyamide (PA)

Polyamide, ook wel nylon genoemd, is verkrijgbaar in diverse soorten (PA6, PA6.6, PA 11, PA12), elk met zijn eigen voordelen. Over het algemeen hebben nylon onderdelen een hoge mechanische sterkte, hoge stijfheid en een hoge slagvastheid. Voor toepassingen waarbij een hogere stijfheid vereist is kan gebruikt worden gemaakt van een glasvezelversterkte nylon (bv. PA 30GF). Nylon is zeer goed bestendig tegen basen en zwakke zuren, olie en oplosmiddelen. Polyamide is daarnaast veel slijtvaster dan polyoxymethyleen (POM).

Polyamide (PA) spuitgieten
Polyamide (PA) spuitgieten

Toepassingen polyamide (PA)

Polyamide heeft een uitstekende slagsterkte en slijtageweerstand en een vrij lage wrijvingscoëfficiënt. Dit alles maakt polyamide zeer geschikt voor technische toepassingen in tandwielen, tandwielen, lagers, schroeven, pomponderdelen, onderdelen onder de motorkap en camera’s. 

Overwegingen polyamide (PA)

Overweegt u om te kiezen voor polyamide? Dan is het belangrijk om met de volgende factoren rekening te houden:

  • Nylon is een hygroscopisch materiaal, wat betekent dat het vocht opneemt uit de lucht of direct uit water. Deze vochtopname beïnvloedt de mechanische eigenschappen en maatvoering van het spuitgietproduct. Bij een lagere luchtvochtigheid (bijvoorbeeld in de winter) verliest het vocht en daardoor wordt het brosser;
  • Polyamide is door zijn hoge vochtopname daarom ook niet geschikt voor elektrische toepassingen, POM is hier wél geschikt voor.
  • Nylon is slecht toepasbaar bij sterke zuren.

Polyamide (PA) spuitgieten bij Fleur Plastics

Fleur Plastics is gevestigd in Boxtel (regio Eindhoven) en is al meer dan 15 jaar een producent van technische kunststofproducten. De core business van Fleur Plastics is kunststof spuitgieten en daar willen wij ons zoveel mogelijk op blijven ontwikkelen. Maar ook tijdens de constructie van matrijzen en/of producttekeningen denken wij al vroegtijdig mee om de uiteindelijke productie te optimaliseren. Door middel van de verwerkingstechniek spuitgieten produceren wij deze producten in alle soorten thermoplastische kunststoffen. Als een familiebedrijf in de kunststof spuitgietbranche zijn wij in staat om onze klanten te voorzien in expertise, kwaliteit, service en flexibiliteit.

Wij kunnen niet wachten u óók te helpen!

Open Contact opnemen - info