Polyoxymethyleen (POM) spuitgieten

POM is uitstekend geschikt voor mechanische nabewerkingen zoals het aanbrengen van schroefdraad.

Kunststof spuitgieten is de nummer één verwerkingsmethode van plastic gebruiksproducten. Bij kunststof spuitgieten worden gesmolten kunststof materialen onder hoge druk in een mal (ook wel een spuitgietmatrijs genoemd) gespoten. De vloeibare kunststof neemt de vorm aan van de holtes in de spuitgietmatrijs. Vervolgens wordt de kunststof gestold door middel van koeling. Daarna wordt het product of vormdeel uitgegeven en indien gewenst kan verdere assemblage plaatsvinden.

Spuitgieten is de belangrijkste verwerkingstechniek van kunststof materialen. Enkele kunststoffen die gebruikt worden bij spuitgieten zijn ABS, polyoxymethyleen, polyamide en polycarbonaat. De keuze voor het soort kunststof is afhankelijk van de visuele eisen en technische aspecten van een product. Deze eisen zijn ook bepalend voor de spuitgietmethode. Het spuitgietproces is voor veel kunststof producten de beste productiemethode. Met spuitgieten is het namelijk mogelijk om (zeer) complexe producten te maken met veel details. Spuitgieten wordt dan ook voor zowel consumentenproducten als voor de industrie gebruikt, vanwege de voordelen die het biedt op het gebied van complexiteit, sterkte, efficiëntie en de keuze voor afwerking. Fleur Plastics beschikt over verschillende spuitgiettechnieken die u volledige vormvrijheid bieden bij de realisatie van uw productontwerp. Bent u op zoek naar een kunststof materiaal dat een zeer lage wrijvingscoëfficiënt en een hoge taaiheid, stijfheid en sterkte heeft? Danis polyoxymethyleen (POM) het ideale kunststofmateriaal voor uw eindproduct.

Voordelen polyoxymethyleen (POM)

POM, ook wel acetaal, wordt gekenmerkt door een hoge taaiheid, stijfheid en sterkte. POM heeft een goede zelfsmering en daardoor een zeer lage wrijvingscoëfficiënt waardoor het uitermate geschikt is voor tandwielen of bewegende delen. Het is geschikt tegen brandstoffen en organische oplosmiddelen. POM neemt geen vocht op waardoor het ook maatvast blijft. De mechanische eigenschappen van POM blijven vrijwel onaangetast bij temperaturen tussen de -40°C en +80°C. POM is ook uitstekend geschikt voor mechanische nabewerkingen zoals het aanbrengen van schroefdraad.

Polyoxymethyleen (POM) spuitgieten
Polyoxymethyleen (POM) spuitgieten

Toepassingen polyoxymethyleen (POM)

Doordat polyoxymethyleen zeer hard, stijf en slijtvast is, en daarnaast gunstige elastische eigenschappen en een lage wrijvingscoëfficiënt heeft, is het materiaal uitermate geschikt voor toepassingen in tandwielen, draadbussen, pompwaaiers, transportbanden, autoschakelaars en elektrische schakelaar componenten.

Overwegingen polyoxymethyleen (POM)

Overweegt u om te kiezen voor polyoxymethyleen? Dan is het belangrijk om met de volgende factoren rekening te houden:

  • Polyoxymethyleen heeft een lange nakrimp, waardoor een productdesign met uniforme wanddikte zoveel mogelijk gerealiseerd moet worden;
  • Vanwege de lage wrijvingscoëfficiënt is POM lastig te verven en te coaten;
  • Bij wrijving van POM op POM kan een piepend geluid ontstaan.

Polyoxymethyleen spuitgieten uitbesteden aan Fleur Plastics

We leven in het tijdperk waar enorm veel gebruik wordt gemaakt van kunststof. Verpakkingen, consumentenartikelen en vrijwel alle andere soorten producten die u kunt bedenken, bevatten kunststof. De meeste van deze producten worden vervaardigd door middel van kunststof spuitgieten. Maar hoe verloopt het polyoxymethyleen spuitgietproces nu precies?

De start van het polyoxymethyleen spuitgietproces ligt bij het maken van een 3D producttekening. Hierin wordt uw spuitgieteindproduct voor u gevisualiseerd. Nadat de 3D-tekening is gemaakt, wordt de spuitgietmatrijs ontwikkeld. Deze mal wordt specifiek voor uw onderdeel of uw spuitgietproduct op maat gemaakt. Vervolgens worden de polyoxymethyleen korrels gesmolten, zodat de vloeibare massa onder grote druk in de spuitgietmatrijs kan worden gespoten. De vloeibare massa wordt vervolgens gestold door middel van koeling. Na een vooraf bepaalde koelperiode gaat de matrijs open en kan het kunststof product automatisch of met de hand worden uitgenomen.

Wij kunnen niet wachten u óók te helpen!

Open Contact opnemen - info