Kunststof spuitgieten

Gepubliceerd op 15 juli 2022 Leestijd : 3 minuten

We leven in het tijdperk van kunststof. Verpakkingen, consumentenartikelen en vrijwel alle andere soorten producten die u kunt bedenken, bevatten kunststof.  De meeste van deze producten worden vervaardigd door middel van kunststof spuitgieten.

Bij het spuitgieten wordt een afgemeten hoeveelheid vloeibaar kunststof in een mal, ook wel matrijs, gespoten. Maar hoe verloopt het spuitgietproces en waar moet u rekening mee houden?

Stap 1: Een 3D-producttekening

De basis voor het kunststof spuitgieten is een producttekening. In deze driedimensionale tekening wordt uw product of idee gevisualiseerd. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij deze tekening beoordelen en optimaliseren voor kunststof spuitgieten – en natuurlijk de eindtoepassing. Het optimaliseren doen wij intern en samen met experts uit gerelateerde vakgebieden om voor u tot het beste resultaat te komen.

Stap 2: Een spuitgietmatrijs

Nadat de tekening geschikt is voor spuitgieten, wordt de spuitgietmatrijs gemaakt. De spuitgietmatrijs is specifiek voor uw onderdeel of product. Afhankelijk van de prijs/kwaliteitsverhouding kunnen de matrijzen in Nederland of in het buitenland gemaakt worden. In een kennismakingsgesprek bespreken wij deze opties uitvoerig met u en komen wij met de beste oplossing.

Een matrijs is complex en bestaat uit verschillende componenten, welke uiteindelijk als een puzzel in elkaar moeten vallen. Een goede product- en matrijstekening biedt op de lange termijn veel voordelen. Er kunnen hogere producties behaald worden met de matrijs omdat onderhouds- en slijtagegevoelige componenten op voorhand te vermijden zijn.

Voor de productie van een kunststof product is altijd een matrijs nodig. Deze vergt vaak de hoogste investering van het traject, maar gaat daarentegen bij goed gebruik jaren mee.

Spuitgiet matrijs

Stap 3: Het spuitgietproces

Stap 3, de daadwerkelijke productie van uw kunststof producten. Het spuitgietproces delen wij op in vierstappen:

Plasticeren

In de injectie-unit van de spuitgietmachine bevindt zich een cilinder met verwarmingsbanden. De schroef in deze cilinder zorgt voor de verwarming van het kunststof materiaal (granulaat). Door de warmteoverdracht van verwarmingsbanden en de wrijvingswarmte, die ontstaat door het draaien van de schroef, wordt het granulaat geleidelijk verwarmd en getransporteerd.

Doseren en injecteren

De homogene massa die uiteindelijk vooraan de schroef komt, wordt door de spuitgietmachine gedoseerd. Deze dosering is de benodigde hoeveelheid voor uw kunststof product. Vervolgens injecteert de spuitgietmachine deze hoeveelheid onder hoge druk in de matrijs en wordt de productholte gevuld.

Koelen en nadrukken

De homogene massa hardt vervolgens uit en door deze overgang (van vloeibaar naar vast) ontstaat krimp. Als deze krimp niet opgevangen wordt ontstaan er onvolkomenheden in het product omdat de massa niet voldoende tegen de wand van de productholte gedrukt zit. Hierdoor drukt de spuitgietmachine in deze stap extra materiaal na.

Uitstoten

Wanneer het product voldoende afgekoeld is, wordt deze uit de matrijs gestoten. Het product valt dan op de transportband of wordt door een robot uitgenomen. Deze zorgen ervoor dat de producten in de verpakking komen. Gereed om aan u geleverd te worden.

Hulp nodig bij uw kunststof product of gewoon simpel weg een brandende vraag?

Het stappenplan is een simplistische weergave van de complexe productiemethode kunststof spuitgieten. Wilt u meer weten over kunststof spuitgieten of het maken van een kunststof product? Neem dan contact met Fleur Plastics op. Door ons mee te laten kijken, tackelen wij vroegtijdig problemen en besparen wij uiteindelijk kosten. Voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek neem je contact op met: +31 411 62 41 64 of info@fleurplastics.nl.