Matrijs laten maken

_dsc0827a.jpg

Wilt u op korte termijn een matrijs laten ontwikkelen voor uw spuitgietproduct? Fleur Plastics kan binnen enkele weken uw matrijs realiseren! Lees hieronder hoe wij uw productconcept vertalen naar een eindproduct.

Matrijs laten maken? Zo doen wij dat!

De eerste stap naar een mooi product is een goede producttekening. Hiermee valt of staat het hele proces. Maar als deze hobbel eenmaal genomen is komen veel van onze klanten op de volgende uitdaging; de matrijs laten maken. Heel belangrijk, want met de juiste matrijs kunnen producten nog verder worden geoptimaliseerd. Dit moet natuurlijk zo snel en efficiënt mogelijk gebeuren.

Adequaat en doelgericht proces

Stap 1: Analyse van de producttekening

Voordat we starten met de matrijs laten maken beginnen wij met de controle van de producttekening. Is het product wel maakbaar en welke eventuele problemen voorzien we? Een producttekening die niet volledig toepasbaar is voor spuitgieten kan tijdens de productie leiden tot imperfecties in een product, hierbij valt te denken aan verbranding, inval of strepen op uw product.

Stap 2: Tekening om de gewenste matrijs te laten maken

Als de producttekening voldoet aan de verschillende eisen waaraan deze blootgesteld worden zal er een tekening van de matrijs opgesteld worden. De matrijs bevat de contravorm van uw producten en zal gedurende het productieproces geïnjecteerd worden met vloeibaar kunststof. De vloeibare kunststof zal vervolgens afkoelen tot een vormvast product, waarna deze wordt uitgestoten uit de matrijs en het proces zich herhaald.

Stap 3: Optimalisatie van de matrijs

In de matrijs-tekening wordt rekening gehouden met alle basiscomponenten. Hierbij kunt u denken aan de vormholtes, plaats en geometrie van de aanspuiting, de deelnaad van de matrijs op het product, de koelkanalen en andere technische componenten. Dit zijn vaak componenten welke wij adviseren in overeenstemming met u. Het gaat hier bijvoorbeeld om het type aanspuiting, het eventueel verhitten van de aanspuitpoort, ofwel alle details waarmee wij het product nog beter kunnen produceren.

Stap 4: De matrijs laten maken

Wanneer de matrijs-tekening volledig voldoet aan uw en onze eisen zal de productie van de matrijs in gang gezet worden. De kosten voor een matrijs zijn vaak toe te wijzen aan:

  • Materiaal: De meeste matrijzen worden gemaakt uit staal of aluminium. Beide hebben zowel voor- als nadelen. De stalen matrijs, vaak van gehard staal, zijn duur maar daar tegenover zijn ze wel bestendig om vele cycli mee te gaan. De aluminium matrijzen zijn vaak goedkoper maar minder goed bestendig tegen een hoog aantal cycli. Daarnaast zijn de aluminium matrijzen ook minder goed bestendig tegen beschadigingen. 
  • Manuren: Dit zijn vaak de uren die besteed worden aan het bewerken van het materiaal. De matrijs wordt bewerkt met behulp van de conventionele methodes. Daarnaast worden matrijzen ook vaak vervaardigd door middel van vonkverspanen. Hierbij wordt een grafieten of koperen vorm van uw product in de matrijs geërodeerd, hierbij wordt de matrijs niet mechanisch belast en vindt er ook geen warmte-inbrengen in de matrijs plaats.  

Wanneer de matrijs gereed is voor productie, wordt deze door middel van een proefspuiting uitvoerig getest op één van onze spuitgietmachines. Zo kunnen wij er zeker van zijn dat de producten volden aan de producttekening en de wensen van onze klanten. 

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van matrijsontwikeling?

Vul dan vrijblijvend ons contactformulier in!

matrijs.jpg

 

Offerteaanvraag
Heeft u al een matrijs?

Heeft u nog geen producttekeningen? Laat ons weten waar u naar op zoek bent en we nemen contact met u op.

Ik heb het privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

Een greep uit onze klanten:

Bel +31 411 62 41 64