Van metaal naar kunststof: Circulaire klemmen voor de Solarguard
Jaarlijks neemt het aantal geplaatste zonnepanelen toe. Deze toename geeft vogels meer nestelplekken, alleen brengt het wel gevaar voor de zonnepanelen met zich mee. Het nestelen leidt tot: brandgevaar, beschadigingen en rendementsverliezen.European Building Supply (EBS) is een leverancier van daksystemen- en accessoires voor zowel de installateurs als de doe-het-zelvers. Onderdeel van het assortiment is de Solarguard, een vogelwering die voorkomt dat de vogels zich nestelen onder de zonnepanelen.
De bestaande Solarguard met RVS-klemmen kon wel een upgrade gebruiken. Daarom hebben wij samen met European Building Supply het vogelweringsysteem geoptimaliseerd.
Tijd voor de Solarguard PRO!
De uitdaging
- Kunststof bevestigingsklem;
- Bestendig tegen vogels;
- Voldoende klemkracht;
- Efficiënter en ergonomischer bevestiging;
- Geschikt voor alle varianten zonnepanelen;
- Cradle to Cradle (C2C).

De oplossing
De installateurs bevestigen de RVS-klemmen van onderuit het paneel. Een vervelend karwei, welke zij soms vele kilometers herhalen. Een voordeel van de RVS-klemmen was de klemkracht, die wij met de kunststof klem moesten evenaren. Ook moest het voordeliger, efficiënter, ergonomischer en natuurlijk circulaire zijn!
De ontwikkeling
Het ontwikkelingsproces hebben wij opgedeeld in stappen. Ontwikkelen, testen en vervolgens bijsturen. In totaliteit zijn er 30 varianten ontwikkeld en op de verschillende zonnepanelen getest. Een belangrijke test was het bereiken van de optimale wanddikte. De wanddikte moest voldoende sterkte geven en tegelijkertijd niet te dik zijn om een hoge cyclustijd te voorkomen (en dus kostprijs). Natuurlijk waren dit niet de enige testen. Zo is er gekeken naar een aantreklip om de installatie tijd te versnellen, het installeren makkelijker te maken, oplossingen om het rendementsverlies te minimaliseren en klempunten om de kracht van de vogels op te vangen.
Verduurzamen van het proces
Met een design dat voldeed aan de eisen, keken we verder naar mogelijkheden om het product te verduurzamen. Met de hulp van diverse partners is dit uiteindelijk ook gelukt.
De producten uit het assortiment van EBS leveren zij op de bouwlocatie aan in een kunststof palletkrat. In deze palletkrat mogen de afnemers vervolgens kunststof restanten verzamelen, zoals bijvoorbeeld de aantreklip. Deze knippen de installateurs namelijk af om rendementsverlies te voorkomen. Is de krat vol? Dan verwisselen zij deze bij een volgende zending om onnodig transport te voorkomen.
De firma Van Werven sorteert, scheidt, reinigt en vermaalt het post-consumer kunststof vervolgens. Door deze kunststof te regranuleren kunnen wij dit materiaal vervolgens weer verwerken in bijvoorbeeld de bevestigingsklemmen. De producten leveren wij ook in een kunststof palletkrat aan. Waarna de sociale werkplaats ze verpakt in een circulaire verpakking.


Het resultaat
Het eindresultaat bestaat uit twee soorten bevestiginsklemmen:
- Een specifieke klem voor 80% van de marktconforme panelen om de snelheid en ergonomie van het installeren te verbeteren;
- Een universele klem geschikt voor elk paneel en de doe-het-zelver door middel van een tie-wrap sluiting.
De specifieke klem geeft de installateurs een tijdwinst van bijna 45%. Deze tijdwinst ontstaat door het bevestigen vanaf de zijkant in plaats vanaf de onderkant van het zonnepaneel. Deze bevestiging werkt ook vele malen prettiger.
De universele klem bestaat uit twee onderdelen en past op ieder wenselijk paneel. Vanwege de twee onderdelen is de tijdwinst minder, alleen is de doe-het-zelver eerder opzoek naar gemak. Met de technische gegevens van het paneel hoeft men geen rekening meer te houden omdat deze klem op elk paneel past.
De diverse varianten hebben wij verwerkt in één matrijs met wisselplaten. Door tijdens de matrijsopzet rekening te houden met de diverse varianten, is onze klant bij nieuwe ontwikkeling in staat om binnen twee weken een nieuwe klem op de markt te brengen. Een bijkomend voordeel is een besparing op de investering van de matrijs. De kunststof klemmen zijn ook een stuk voordeliger, waardoor EBS de investering in-no time terugverdiend.
Het belangrijkste resultaat is natuurlijk dat er zoveel mogelijk gewerkt is naar het Cradle-to-Cralde (C2C) concept. Bij C2C draait het erom dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig ingezet worden in een ander product. Met de volgende resultaten hebben wij hieraan bij weten te dragen:
- Verwerken van circa 7.500kg afval in het eerste jaar;
- Inrichten optimale proces en design om machinetijd tot een minimum te beperken;
- Herbruikbare verpakkingen van leverancier tot en met klant;
- CO2-uitstoot beperken door verpakking en vrachtwagen efficiënt mogelijk te beladen;
- Klimaatkamer test om levensduur vast te stellen.