Breukprobleem zwenkwiel

Problemen zijn er om opgelost te worden. Zo ook bij een van onze klanten die constateerde dat zijn geproduceerde zwenkwielen versplinterde onder hoge druk.

Problemen zijn er om opgelost te worden. Zo ook bij een van onze klanten die constateerde dat zijn geproduceerde zwenkwielen versplinterde onder hoge druk. Het probleem was geconstateerd toen het toestel, waaronder de wielen gemonteerd waren, omviel en de wielen afbraken. Bij soortgelijke wielen was dit niet het geval, hierbij verbogen de wielen onder hoge druk. De vraag was hoe dit verschil in soortgelijke producten kon ontstaan en of wij hier een oplossing voor hadden.

Breukprobleem zwenkwiel

Polypropyleen

Het betreffende wiel werd gespoten in polypropyleen (PP). Binnen de polypropyleen soort kan er onderscheidt gemaakt worden tussen een homopolymeer en een copolymeer. Waarbij de homopolymeer bestaat uit één soort monomeer terwijl een copolymeer bestaat uit meerdere soorten monomeer. Hierdoor heeft een homopolymeer een hogere stijfheid terwijl een copolymeer een grotere slagvastheid heeft. Dit verklaart waarom de wielen versplinterde bij een homopolymeer en verbogen bij een copolymeer.

Breukprobleem zwenkwiel
Breukprobleem zwenkwiel

De oplossing?

Nadat er een materiaaltest is uitgevoerd waarbij het wiel gespoten werd in een copolymeer bleek het wiel onder hoge druk te verbuigen. Hierbij was de vraag van de klant beantwoord en werd er in de toekomst wielen geproduceerd van een copolymeer. 

Ondervindt u ook problemen met uw kunststof spuitgietproducten?

Neem dan nu contact met ons op via het contactformulier of telefonisch via 0411-624164.