[Case] De Masking Master een ingenieus ontworpen handgereedschap

masking-master-1.png

Een uitdaging waar menig schilder tegenaan loopt. Het efficiënt en nauwkeurig afplakken van tape tijdens het schilderen of stukadoren. Toen productontwikkelaar Ronald Neutel zijn huis aan het schilderen was, liep hij tegen het probleem aan dat het correct aanbrengen van afplaktape een moeilijk en tijdrovend karwei is. Dit moest volgens hem eenvoudiger en efficiënter kunnen.

Na het uitvoeren van een marktonderzoek bleek er een grote markt te zijn voor een product die de diverse problemen tijdens het afplakken tackelt. Deze bestond namelijk nog niet. Na een inventarisatie van alle maskeerproblemen die in de praktijk voorkomen, was het idee voor de Masking Master daar!

Masking Master was hiervoor opzoek naar een partner die het volledige traject van prototype naar daadwerkelijke productie kon aansturen. Na het voorstel met meerdere partijen te hebben besproken is uiteindelijk Fleur Plastics gekozen voor het project.

De ontwikkeling

De Masking Master bestaat in totaal uit 15 onderdelen waarvan de eerste producttekeningen en prototypes al beschikbaar waren. Deze prototypes waren ontwikkeld voor 3D printen. De eerste stap in het traject was om te analyseren in hoeverre het product geschikt is voor kunststof spuitgieten. De resultaten uit deze stap moeten ervoor zorgen dat mogelijke productieproblemen zoveel mogelijk in de designfase voorkomen worden. Het naderhand wijziging van de matrijzen is vaak kostbaar en in sommige situaties niet mogelijk.  

Bij het uitvoeren van de analyse bleek al vrij snel dat er nog optimalisaties in het design moesten worden doorgevoerd. Ondanks dat kunststof in veel uiteenlopende en veeleisende toepassing wordt ingezet, zijn er een aantal ontwerpelementen die de meeste kunststof onderdelen gemeen hebben.  

Wanddikte heeft bijvoorbeeld een sterkte invloed op de sterkte van een product tegelijkertijd zorgt het ook voor een langere koeltijd waardoor de kostprijs toeneemt. Ook moet er voorzichtig omgegaan worden met het verloop van dunne en dikke wandiktes, dit kan leiden tot luchtinsluiting in het product. Het correct gebruik van ribben kan op een economische wijze de stijfheid en sterkte van een product vergroten zonder de algehele wanddikte te vergroten.

Gezien de hoeveelheid componenten en de samenhang tussen deze componenten, maar ook om al een vertaalslag naar het matrijsontwerp te maken, is er gekozen om de producten verder te optimaliseren met een productdesigner.

Daarnaast is de gereedschapsmaker ook al vroegtijdig meegenomen in dit traject. Door het combineren van deze vier expertises: ons als spuitgietproducent, de productdesigner, de gereedschapsmaker en de productontwikkelaar kan iets vanuit diverse invalshoeken bekeken worden waardoor het beste resultaat behaald kan worden. De productontwikkelaar en tevens klant staat hier centraal omdat deze bekend is met alle functionaliteit en eisen. Zo moet er voor de functionaliteit van de Masking Master op een groot gedeelte van de delen gewerkt worden met 0 graden lossing en wanddiktes van 0,8 millimeter.

Het materiaal

De belangrijkste onderdelen van de Masking Master zijn de buitendelen en de handige opzetstukken. Om de Masking Master optimaal te laten werken moet een afstand van 1 millimeter vanaf het kozijn gehaald worden. Deze vereiste resulteerde in wanddiktes van kleiner dan 1 millimeter, die tijdens het spuitgieten gevuld moesten worden.

De buitendelen van de Masking Master zijn gemaakt van een blend met Nylon (PA) en Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS), ofwel ABS/PA. Om ook voldoende stijfheid te geven aan de delen waarbij de wanddiktes van kleiner dan 1 millimeter gehaald moesten worden, is er ook gekozen om het gebruik te maken van een mineraalvulling. De mineraalvulling zorgt ervoor dat het product robuuster wordt 

De ABS/PA is gekozen omdat het product tijdens gebruik in aanraking kan komen met UV-straling, zuren en basen waartegen dit materiaal bestand is. Daarnaast voelt het materiaal ook prettig aan in de hand en  is het makkelijk verwerkbaar vanwege de hoge vloei.

De tweede groep delen zijn de onderdelen die binnen in de Masking Master functioneren. Een groot gedeelte van deze onderdelen worden onder voorspanning gemonteerd, zijn bewegende of worden mechanisch belast. In de Masking Master zit bijvoorbeeld een ring waar de taperol overheen gedrukt wordt. Deze taperol kan in diameter verschillen waardoor deze ring verend ontworpen is. Tijdens het gebruik van de Masking Master zal deze ring meedraaien tijdens het gebruik van de Masking Master. Het gebruik van Polyacetaal (POM), een materiaal dat bekend staat om zijn hoge glijeigenschappen en veerkrachtigheid, was daardoor een makkelijke keuze.

De laatste twee onderdelen van de Masking Master zijn de opbergbox en bijbehorende deksel. Deze zijn gemaakt van een polypropyleen random. Dit is een transparant materiaal, waardoor de Masking Master en handige opzetstukken zichtbaar zijn als deze in de opbergbox zit.

mm_doorsnede_kwartspecs_tekengebied-1.png

Het resultaat

Het resultaat is een ingenieus ontworpen handgereedschap waarmee klussen in en om het huis sneller, nauwkeuriger en ergonomische kan worden uitgevoerd. Het product is geschikt voor schilderen, spuiten en stukadoren. De Masking Master kan tape perfect uitlijnen op 1, 3 of 5 millimeter afstand en de tape op exact op de juiste lengte afsnijden voor een perfecte overlap in de hoeken, waardoor een professioneel eindresultaat ontstaat.

De tool kan gebruikt worden om met één hand en in één beweging de afplaktape aan te brengen, uit te lijnen en af te snijden. Dit maakt het afplakken niet alleen vijfmaal sneller, maar ook veiliger. De messen blijven altijd binnen de contouren van de Masking Master en omdat het gereedschap met één hand te bedienen is, is de andere hand altijd vrij om ergens aan vast te houden. Ook als er op hoogte wordt gewerkt.

“Ik ben heel veel bedrijven tegenkomen, maar zo klantvriendelijk, ondersteunend met zoveel kennis van het vak als Fleur Plastics, ben ik niet vaak tegenkomen.” – Ronald Neutel, productontwikkelaar en oprichter van Masking Master

Offerteaanvraag
Heeft u al een matrijs?

Heeft u nog geen producttekeningen? Laat ons weten waar u naar op zoek bent en we nemen contact met u op.

Ik heb het privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

Een greep uit onze klanten:

Bel +31 411 62 41 64