[Case] Van staal naar kunststof: Glasvezel deuvelrekken

glasvezel-deuvelrekken-2-1.jpg

Ondanks dat staal een van de meest gebruikte materialen in de bouw is, begint kunststof ook een opmars te maken in deze branche. De veelgenoemde voordelen van het toepassen van kunststof in de bouw zijn het lagere soortelijk gewicht, wat kan leiden tot een CO2 besparing tijdens vervoer, en hogere corrosiebestendigheid ten aanzien van staal.

Ook Fiber Dowels is ontstaan uit de vraag vanuit de bouwmarkt: Lichtere, duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen. Op dit moment worden nog verschillende materialen van staal toegepast in de bouw, welke goed te vervangen zijn door kunststof. Het eerste product, dat zelf ontwikkeld is door Fiber Dowels, is een glasvezel deuvelrek met kunststof staanders.

Deuvelrekken worden gebruikt om deuvels (ronde verbindingen) in te plaatsen voor betonverharding. Na het storten van het beton hebben de betonplaten de ruimte om te bewegen in de deuvelrekken. De deuvels zorgen voor lastoverdracht in krimpvoegen of uitzettingsvoegen. Dit voorkomt vervolgens “trapjesvorming” waardoor het rijcomfort verbetert.

In de cementwegenbouw wordt de stalen variant veel toegepast, maar toch biedt het glasvezel deuvelrek veel voordelen ten aanzien van de stalen variant. De rekken zijn ongeveer vier keer lichter waardoor deze makkelijk hanteerbaar zijn door het personeel op de bouw. Daarnaast zijn ze stapelbaar waardoor er met één transport meer vervoerd kan worden, hoger chemisch bestendig, hogere treksterkte en komt er bij de productie minder CO2 vrij.

De uitdaging

  • Passende materiaalkeuze;
  • Projectbegeleiding van 3D-print naar matrijs en productie;
  • Productieschaal

Het resultaat

In de opstartfase van de deuvelrekken heeft Fiber Dowels gebruik gemaakt van een 3D-printer om de staanders van de deuvelrekken te produceren. Vanwege de groeiende aantallen hebben zij vervolgens gekozen om over te schakelen naar het kunststof spuitgieten. Fiber Dowels had besloten om zelf een leverancier te zoeken voor het maken van de matrijs.

glasvezel-deuvelrekken.jpg

Bij Fleur Plastics is de klant altijd vrij om zelfstandig een matrijs in te kopen in zowel Nederland als Azië. In situaties waarbij de klant zelfstandig een matrijs wil aanschaffen, proberen wij dit project zoveel mogelijk te begeleiden om technische vragen te beantwoorden en indien wenselijk feedback te geven op het product design of de matrijstekening.

Bij oplevering van de matrijs zorgen wij dat er een machine vrij is om direct de eerste samples (First Out of Tool) te kunnen maken en de bevindingen communiceren wij naar de gereedschapmaker. Ook dit hebben wij gedaan voor Fiber Dowels.

Vanwege de overstap van 3D-printen naar spuitgieten, hebben wij ook gezamenlijk gekeken naar een passende materiaalkeuze. Het gehele deuvelrek moest tegen een draaglast kunnen van 100kg en het gehele rek inclusief assemblage moest concurrerend zijn met de stalen variant.  Voor de materiaalkeuze hebben wij in het voorstadium testen gedaan met diverse materialen om de benodigde draagkracht te analyseren. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een regranulaat polypropyleen.

Dit deuvelrek is ontwikkeld in samenwerking met engineers die veel ervaring hebben met 3D printers. Omdat de kennis over spuitgieten minimaal was, hebben wij na goede referenties van onze matrijzenmaker Fleur Plastics ingeschakeld.

Nadat we klaar waren met de productie van de eerste prototypen op 3D printers heeft Fleur Plastics meegedacht aan het ontwikkelen van een spuitgietmal. Dit heeft ervoor gezorgd dat we binnen aanzienbare tijd de productiemal in een van de spuitgietmachines in Boxtel hebben kunnen plaatsen. 

Nog geen 4 weken later hebben we de eerste 25.000 producten of terwijl een volle vrachtwagen kunnen leveren aan een van onze klanten. Door het snelle schakelen en de flexibiliteit van Fleur Plastics zijn we van test tot complete productie geen tijd verloren.

Onze volgende spuitgietmatrijs zal zeker in samenwerking met Paul en Fleur Plastics op aanzienbare tijd gerealiseerd gaan worden.

- Tom Roos / Founder Fiber Dowels

Offerteaanvraag
Heeft u al een matrijs?

Heeft u nog geen producttekeningen? Laat ons weten waar u naar op zoek bent en we nemen contact met u op.

Ik heb het privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

Een greep uit onze klanten:

Bel +31 411 62 41 64