Wat is ultrasoon lassen?

Gepubliceerd op 11 januari 2023 Leestijd : 2 minuten

Wanneer u twee gegoten kunststof onderdelen moet verbinden, is Ultrasoon lassen waarschijnlijk de beste keuze voor u. Wat is Ultrasoon lassen? Ultrasoon lassen is een lastechniek waarbij voorwerpen aan elkaar worden gelast door middel van hoogfrequente geluidstrillingen met een lage amplitude.  

Om het lasproces succesvol te laten verlopen is er meer nodig dan alleen de hoogfrequente geluidstrillingen. Er wordt ook gebruik gemaakt van een hoge druk. De materialen worden tegen elkaar gedrukt en door de geluidstrillingen smelt dit samen tot één geheel. De hoogfrequente trillingen zorgen er dus voor dat er een wrijving optreedt dat warmte veroorzaak, waardoor de moleculen op de oppervlakte verenigen. Dit las proces kan ook gebruikt worden om metaalfolies aan elkaar te versmelten. Het proces is geschikt voor harde en zachte soorten plastic en bepaalde soorten metaal. 

Wat zijn de voordelen van Ultrasoon lassen?  

Ultrasoon lassen brengt diverse belangrijke voordelen mee ten opzichte van andere vormen van lassen:  

  1. Het bespaart tijd. Het is sneller dan de traditionele vorm van lassen, omdat er bijna geen tijd nodig is om uit te harden of op te drogen. Doordat het proces geautomatiseerd is, bespaart het personeel en heeft u sneller de onderdelen die u nodig heeft. De afgewerkte assemblages zijn sterk en schoon. Moeilijke materialen kunnen ultrasonisch worden samengesteld. De samenstelling van onderdelen is snel klaar, omdat de energie die op de verbinding wordt overgedragen en als warmte vrijkomt, zeer snel verloopt en beperkt blijft tot de onmiddellijke omgeving van de verbinding. De snelle afvoer van warmte maakt dit proces aanzienlijk sneller dan andere assemblagemethoden.  
  2. Het bespaart zoals hierboven benoemd personeel en dus ook productiekosten. Het proces verbindt materialen zonder lijm of andere bevestigingsstoffen zoals oplosmiddelen, kleefstoffen, mechanische bevestigingsmiddelen of externe warmte. Lagere productiekosten vertalen zich in lagere kosten voor uw bedrijf.  
  3. Het produceert een hechting en een schone, strakke afdichting. Geen vulstoffen en geen overmatige hitte betekent dat er geen potentiële introductie van ont reiniging of thermische vervorming is. E zijn geen zichtbare naden waar de onderdelen met elkaar verbonden zijn, waardoor een gladde en visueel aantrekkelijke afwerking ontstaat. Het resultaat van dit proces geeft u een duurzame hechting.  

De hygiënische en betrouwbare afdichting maakt ultrasoon lassen geschikt voor voedselverpakkingen en medische producten. Het enige dat het gebruik van ultrasoon lassen mogelijk beperkt is de dikte van de onderdelen. Als deze onderdelen niet te dik zijn, is deze methode een zeer effectieve keuze. 

Ultrasoon lassen bij Fleur Plastics 

Bij Fleur Plastics zijn wij gespecialiseerd in het uitvoeren van Ultrasoon lassen. Wij hebben de kennis in huis en helpen u graag. Het juiste materiaal met de correcte lasgeometrie-afmeting hebben wij voor klaar staan.  

Wilt u meer weten over ons of over de dienst die wij u kunnen bieden? Neem dan contact met ons op.