Chinese matrijzen versus Nederlandse matrijzen

Gepubliceerd op 29 november 2022 Leestijd : 3 minuten

Matrijzen vormen de basis voor het product dat u gaat spuitgieten. Deze gietvorm wordt gevuld met gesmolten kunststof, die vervolgens uithardt tot uw product. Het is dus belangrijk dat de matrijs perfect ontworpen en getest is, om productiefouten te voorkomen. Voor de productie van uw matrijs heeft u meerdere keuzes. Chinese fabrikanten bieden misschien goedkope spuitgietmatrijzen en snelle bouwtijden, maar deze zogenaamde voordelen worden al snel teniet gedaan door andere factoren, vooral als uw bedrijf complexere kunststof onderdelen gebruikt.

Uit onze ervaringen in de kunststofindustrie merken wij diverse nadelen die gepaard gaan met het samenwerken met een Chinese leverancier voor uw spuitgietmatrijzen.

Nadelen van het gebruik van een offshore Chinese leverancier

Enkele nadelen die wij over de afgelopen jaren zijn tegengekomen hebben wij hieronder voor u samengevat.

Lagere kwaliteit

Chinese fabrikanten maken vaak gebruik van materialen van mindere kwaliteit in een poging hun winstmarges te vergroten. Juist omdat een matrijs lang mee moet gaan, is hoge kwaliteit staal van belang. Ook op kwaliteitscontroles wordt in China vaak bespaard. Hierdoor kan het zijn dat uw matrijs niet in staat is om de gewenste producten te produceren.

Niet overeenkomende ontwerpverwachtingen

Het ontwerp van uw matrijs luistert nauw. Niet alleen de vorm van de matrijs is belangrijk, maar u dient ook rekening te houden met krimp tijdens het koelen, voudigheid van de matrijs, de positie van aanspuiting en het vulgedrag van de matrijs. Fabrikanten in China nemen deze ontwerpvereisten vaak minder serieus. Ook liggen arbeidstarieven in China lager, en wordt er lager geschoold personeel gebruikt. Het is hier vaak nog gebruikelijk matrijzen met de hand om te vormen, iets wat in Europa niet meer gebeurt.

Langere ontwerptijd

Matrijsontwerpen hebben vaak veel revisierondes nodig op basis van verschillende tests, wat moeilijk kan zijn wanneer u met een fabrikant in het buitenland werkt. Taalbarrières en het grote tijdsverschil zorgen hier vaak voor onnodige vertragingen.

Verborgen kosten

Arbeidskosten en materiaalkosten liggen vaak lager in Aziatische landen. Toch zijn dit niet de enige kosten, en wordt u vaak geconfronteerd met kosten voor opslag, verzekering, vertalers en internationale verzending.

Nabewerking van matrijzen

Bij aankomst en inspectie van Chinese matrijzen ontdekken wij soms dat Chinese matrijzen opnieuw moeten worden bewerkt om ze aan de specificaties te laten voldoen.

Voordelen van het gebruik van een Nederlandse ontwerper van matrijzen

Hoewel de initiële kosten in eerste instantie hoger kunnen lijken, onthult een vergelijking van de werkelijke productiekosten in Nederland versus China enkele voordelen van het gebruik van een onshore-leverancier. Deze voordelen omvatten:

Goedkopere levenscycluskosten

Door uw matrijzen in Nederland te vervaardigen, worden de levenscycluskosten verlaagd door de kosten die gepaard gaan met herbewerking van producten, reparaties als gevolg van slechter metaal en uitvaltijd aanzienlijk te verminderen.

Superieure klantenservice

De mogelijkheid tot fysieke begeleiding, en korte lijntjes tussen de leverancier en producent zorgen er voor dat de ervaring en service beter is in Nederland. Fleur Plastics werkt al lang samen met diverse kennispartners, waarmee we de hoogst mogelijke kwaliteit kunnen garanderen. Vanuit onze kernwaarden vinden wij direct contact met onze klanten belangrijk, en kunt u altijd bij ons terecht met vragen.

Milieuvriendelijkheid

Door de productie in Nederland te houden verlagen we de transportkosten, en daarmee ook de impact van het transport op het milieu. Nederlandse bedrijven werken volgens strengere milieuwetgeving, waarmee de productie van Nederlandse matrijzen dus beter is voor het milieu dan productie in het buitenland.

Matrijzen ontwerpen bij Fleur Plastics

Fleur Plastics kan spuitgieten op basis van bestaande matrijzen. Wij ondersteunen echter ook vaak met het ontwerpen van een nieuwe matrijs. Daarbij berekenen we samen met u wat het ideale scenario is met betrekking tot onder andere de voudigheid van de matrijs. Als u daar meer over wilt weten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!