Welke kunststof materialen zijn het best te recyclen?

Gepubliceerd op 31 oktober 2022 Leestijd : 2 minuten

Gerecyclede kunststoffen zijn erg belangrijk in de hedendaagse samenleving en doordat er veel kunststoffen bestaan, moeten deze ook steeds herbruikbaar kunnen zijn om de wereld zo min mogelijk te vervuilen. Gelukkig worden er telkens oplossingen bedacht om vele verschillende kunststoffen te recyclen en het milieu groener te maken! 

Verschillende soorten kunststof en hoe te recyclen 

Er zijn vele soorten kunststoffen maar deze worden het meest gebruikt; Polyethyleen (PE), Polypropyleen (PP), Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), Polycarbonaat (PC), Polyamide (PA), Polyoxymethyleen (POM). Elk soort kunststof heeft eigen voordelen, toepassingen en ook recyclebaarheid waardoor er keus is voor de geschikte kunststof voor jou! Maar hoe wordt er gerecycled? Er zijn 7 verschillende resin codes die aangeven welke kunststoffen waar moeten worden gezet. Bedrijven gebruiken deze codes om de juiste gerecyclede materialen bij de juiste categorie te brengen. Uiteindelijk, worden deze materialen tot gerecyclede materialen overgebracht door duurzame methodes zoals onder andere spuitgieten. 

Duurzaam spuitgieten 

Duurzaam spuitgieten is cruciaal voor recycling. Het proces van spuitgieten begint met een 3D- producttekening om de beoordeling en optimalisering te onderzoeken voor het spuitgieten van de kunststof. Hierna wordt de spuitgietmatrijs gemaakt. Voor de productie van een kunststof product is altijd een matrijs nodig wat ook een goede investering kan zijn omdat het door de jaren heen herbruikbaar kan zijn! En tot slot komt het spuitgietproces. Dit proces begint met het plasticeren door middel van de verwarming van het kunststof materiaal. Daarna wordt het gedoseerd en geïnjecteerd in de matrijs en wordt de productholte gevuld. Verder, komt het koelen en nadrukken erbij kijken. Hierin worden de kunststoffen van vloeibaar naar vast overgebracht waardoor er een krimp ontstaat. Uiteindelijk wanneer er afkoeling plaatsvindt, is de kunststof uit de matrijs uitgestoten en opgeleverd!  

Fleur Plastics steeds meer duurzamer en ook bio-kunststoffen! 

Fleur Plastics is ook steeds meer duurzamer aan het worden door middel van het spuitgietproces. Hierdoor wordt er energie bespaard, afval vermindert en ook niet alleen kunststoffen gerecycled maar ook afval/schroot in sommige gevallen. Verder, is Fleur Plastics ook heel erg bezig met bio-kunststoffen vanwege het feit dat er geen giftige stoffen vrij komen, geen aardolie nodig is en het hernieuwbaar is waardoor het duurzamer dan andere kunststoffen is. Fleur Plastics is flexibel, van hoge kwaliteit en duurzaam!