Milieuvriendelijk spuitgieten in de speelgoedindustrie

Gepubliceerd op 27 september 2022 Leestijd : 3 minuten

In de afgelopen decennia is de drang naar duurzame en milieuvriendelijke producten erg toegenomen. Ook bij producten die gemaakt zijn van kunststoffen wordt milieuvriendelijkheid al belangrijker. Dit heeft ook gevolgen op de keuzes die bedrijven maken bij de productie van kunststoffen, of tijdens de productie van kunststof producten. Hierbij zijn kunststoffen binnen de speelgoedindustrie geen uitzondering. In de speelgoedindustrie komen duurzaamheidsdoelstellingen samen met de veiligheid, duurzaamheid en functionaliteit die nodig zijn voor de producten die uiteindelijk gebruikt worden door kinderen.

Het kunststof spuitgieten heeft verschillende voordelen. Zo kunnen producten door kunststof spuitgieten met enorme precisie worden geproduceerd, is het spuitgieten van kunststof producten enorm kostenbesparend voor bedrijven in de speelgoedindustrie en is de betrouwbaarheid van individuele producten op orderniveau erg hoog.

Binnen de speelgoedindustrie zijn producten van kunststof hierom een zeer interessante optie. Speelgoed gemaakt van kunststof is namelijk licht, kleurrijk en robuust. Minder bekend is dat het spuitgieten van producten voor de speelgoedindustrie ook milieuvriendelijk kan worden gedaan. Bij Fleur Plastics realiseren wij ons dat bedrijven een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben en dat duurzaamheid en duurzame producten hierbij erg belangrijk zijn. 

Hoe worden producten voor de speelgoedindustrie milieuvriendelijk geproduceerd door spuitgieten?

Hoe producten van kunststof voor de speelgoedindustrie milieuvriendelijk kunnen worden geproduceerd door middel van spuitgieten, heeft verschillende redenen. Fleur Plastics probeert zoveel mogelijk de verantwoordelijkheid tegenover mens en planeet in de dagelijkse processen te verwerken. Hierom zijn er dus verschillende elementen binnen het proces van design tot product die het kunststof spuitgieten van producten, milieuvriendelijk maken.

Machineparken met een focus op milieu

Tijdens het produceren van kunststof producten is een grote factor op de milieubelasting het machinepark. Spuitgietmachines worden tegenwoordig steeds meer met het oog op het milieu ontwikkeld en geproduceerd. Dit is dan voornamelijk de technologie waarmee de machines worden aangedreven. Eerst waren spuitgietmachines eigenlijk alleen hydraulisch, maar er is transitie naar elektrische machines aan de gang. Er komen al meer spuitgietmachines die nu elektrisch worden aangedreven. Deze elektrisch aangedreven machines zijn milieuvriendelijker, wat de milieubelasting van het machinepark erg verlaagt.

Milieuvriendelijker productieproces bij kunststof spuitgieten van speelgoed

Het productieproces van kunststof spuitgieten gaat erg snel. Dit maakt het mogelijk om orders met grote aantallen producten, in korte tijd te voltooien. Hierdoor is de energiebelasting uiteindelijk lager, dan als er gewerkt wordt met andere materialen of productieprocessen. Ook is nadat producten uit de matrijs komen, weinig tot geen bewerking nodig om tot het eindproduct te komen. Dit draagt zowel bij aan het snelle productieproces, als in het minder nodig hebben van machines die apart de producten zullen moeten nabewerken.

Recyclebare materialen bij spuitgieten van kunststof

De belangrijkste stap naar duurzaam spuitgieten kunnen wij echter zetten met de materiaalkeuze. Waarbij traditioneel enkel wordt gedacht aan plastic uit petroleum, komen er steeds meer innovatieve materialen op de markt. Denk hierbij aan een samenstelling gebaseerd op suikerriet. Deze materialen, zoals Bio-PE, zien wij steeds vaker gebruikt worden in het spuitgietproces, vanwege de gelijkwaardige kwaliteiten aan gewone PE.

Ook zijn de foutmarges tijdens het productieproces erg klein. Dit komt enerzijds door de manier waarop de producten worden geproduceerd, namelijk door het inspuiten van vloeibare kunststof in matrijzen. Anderzijds is het productieproces voor een groot deel geautomatiseerd, waardoor er kleinere kansen zijn op menselijke fouten en producten die niet weggegooid moeten worden. Waar bij andere materialen grote hoeveelheden restafval overblijft, is dit bij het spuitgieten van kunststof producten dus minimaal. In het geval dat er enig restafval is, kan het kunststof gerecycled worden. Hiermee blijft het produceren van kunststof producten voor de speelgoedindustrie een circulair proces.

Milieuvriendelijk kunststof spuitgieten voor de speelgoedindustrie bij Fleur Plastics

Als ervaren partij in het spuitgieten van kunststof componenten en producten, kunnen wij bij Fleur Plastics u de verschillende voordelen aanbieden van het kunststof spuitgieten. Ook snappen wij dat duurzaamheid en een goed milieu belangrijk is voor onze klanten binnen de speelgoedindustrie. Mede door de wensen van onze klanten en onze eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid, houden wij altijd rekening met het milieu in de dagelijkse processen. Bent u geïnteresseerd in het kunststof laten spuitgieten voor producten in de speelgoedindustrie? Of wilt u meer weten over milieuvriendelijk spuitgieten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en wij bespreken de mogelijkheden!