De verschillende soorten kunststof, voordelen en toepassingen (2/2)

Gepubliceerd op 15 juli 2022 Leestijd : 3 minuten

In deel 1 van de verschillende soorten kunststof, voordelen en toepassingen zijn polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) toegelicht. Deze "commodity plastics" worden vaak gebruikt voor toepassingen waarbij de materiaaleigenschappen minder relevant zijn voor de prestatie van het kunststof product. 

Deel 2 zal toelichting geven op de "engineering plastics", veelal kunststoffen met verbeterde mechanische en thermische eigenschappen. Deze materialen zijn uitermate geschikt voor technische toepassing ter vervanging van tradionele materialen zoals metaal, aluminium, hout en glas. 

Polycarbonaat (PC)

Tandwielen POMVoordelen: PC blinkt uit door een combinatie van stijfheid, sterkte en taaiheid. Daarnaast is het één van de meest transparante kunststoffen die hierbij veel opties geeft tijdens het inkleuren. Het heeft een zeer lage nakrimp in vergelijking met andere kunststoffen en een verwaarloosbare vochtopname waardoor het een uitstekende maatvastheid kan bieden voor verschillende toepassingen.

PC heeft een hoge slagvastigheid, ook bij temperaturen van -100°C tot +135°C. De hoge UV-stabiliteit maakt het ook uitermate geschikt voor buitentoepassingen.

Het is ook verkrijgbaar in verschillende grades voor het verbeteren van de krasbestendigheid, hittebestendigheid, UV-stabilisatie. Tevens ook verkrijgbaar in food grades.

Toepassingen: lenzen, binnen- en buitenverlichting, behuizingen voor mobiele telefoons, elektrische componenten, medische apparatuur, drinkglazen, kassenbouw

Overwegingen:

  • Kan scheuren (stress-cracking) vertonen door externe drukken;
  • Relatief hoge grondstofprijs;
  • Is niet Bisfenol A-vrij (BPA);
  • Lage chemische resistentie.

Polycarbonaat / Acrylonitril-butadieen-styreen (PC/ABS)

Voordelen: PC / ABS combineert de sterkte en hittebestendigheid van polycarbonaat met de flexibiliteit van ABS. PC / ABS biedt ook verbeterde verwerking tijdens spuitgieten, verhoogde taaiheid en maatvastheid, hogere hittebestendigheid dan ABS en verbeterde slagvastheid bij lage temperaturen dan PC.

 

Polyamide (PA)

Tandwielen POMVoordelen: PA, ook wel nylon, is verkrijgbaar in diverse soorten (PA6, PA6.6, PA 11, PA12) elk met zijn eigen voordelen. Over het algemeen hebben nylon onderdelen een hoge mechanische sterkte, hoge stijfheid en een hoge slagvastheid. Voor toepassingen waarbij een hogere stijfheid vereist is kan gebruikt worden gemaakt van een glasvezelversterkte nylon (bv. PA 30GF). Nylon is zeer goed bestendig tegen basen en zwakke zuren, olie en oplosmiddelen.

Toepassingen: zwenk- en transportwielen, tandwielen en lagers, schroeven, pomponderdelen, onderdelen onder de motorkap, camera's.

Overwegingen:

  • Nylon is een hygroscopisch materiaal, wat betekent dat het vocht opneemt uit de lucht of direct uit water. Deze vochtopname beïnvloedt de mechanische eigenschappen en maatvoering van het product. Bij lagere luchtvochtigheid (bijvoorbeeld in de winter) verliest het vocht en daardoor wordt het brosser;
  • Nylon is ook slecht toepasbaar bij sterkte zuren.

 

Polyoxymethyleen (POM)

Tandwielen POMVoordelen: POM, ook wel acetaal, wordt gekenmerkt door een hoge taaiheid, stijfheid en sterkte. Acetaal heeft een goede zelfsmering en daardoor een zeer lage wrijvingscoëfficiënt waardoor het uitermate geschikt is voor tandwielen of bewegende delen. Het is geschikt tegen brandstoffen en organische oplosmiddelen. POM neemt geen vocht op waardoor het ook maatvast blijft.

De mechanische eigenschappen van POM blijven vrijwel onaangetast bij temperaturen tussen de -40°C en +80°C. POM is ook uitstekend geschikt voor mechanische nabewerkingen zoals het aanbrengen van schroefdraad.

Toepassingen: tandwielen, draadbussen, pompwaaiers, transportbanden, autoschakelaars, elektrische schakelaarcomponenten

Overwegingen:

  • Heeft een lange nakrimp waardoor een productdesign met uniforme wanddikte zoveel mogelijk gerealiseerd moet worden;
  • Vanwege de lage wrijvingscoëfficiënt is POM lastig te verven en coaten;
  • Bij een wrijving van POM op POM ontstaat een piepend geluid.