Ultrasoon lassen

Ultrasone energie wordt al meer dan 70 jaar gebruikt om thermoplasten te verbinden. Er wordt vaak voor ultrasoon lassen gekozen wanneer onderdelen te complex of te duur zijn om in één stuk te worden gegoten. Bij ultrasoon plastic lassen wordt een trillende beweging aan de hoornzijde (amplitude) overgebracht op het onderdeel.  De trillingen bewegen door het deel en creëren wrijving op het raakvlak tussen de delen. Hierdoor ontstaat warmte, die vervolgens smelt. Na afkoeling wordt een las gevormd. Het ultrasoon lassen van kunststof wordt gebruikt om een component op of in een kunststof product te lassen. Hierdoor ontstaat er een goede hechting tussen de twee materialen en staat je kunststof product spanningsloos, waardoor het niet uitzet. 

Hoe werkt ultrasoon lassen? 

Ultrasoon lassen van kunststoffen is het verbinden of vervormen van thermoplasten door gebruik te maken van warmte die wordt opgewekt door hoogfrequente mechanische beweging. Het wordt verwezenlijkt door hoogfrequente elektrische energie om te zetten in hoogfrequente mechanische beweging. Die mechanische beweging, samen met de uitgeoefende kracht, creëert wrijvingswarmte aan de tegenover elkaar liggende oppervlakken van de kunststofonderdelen (verbindingszone) zodat het kunststofmateriaal smelt en een moleculaire verbinding vormt tussen de onderdelen. 

Voordelen ultrasoon lassen 

Er zijn vele voordelen aan het gebruik van ultrasone assemblage. Het is een snel, schoon, efficiënt en een herhaalbaar proces dat sterke, integrale verbindingen produceert, terwijl het zeer weinig energie verbruikt. Geen oplosmiddelen, kleefstoffen, mechanische bevestigingsmiddelen of externe warmte zijn vereist. De afgewerkte assemblages zijn sterk en schoon. Moeilijke materialen kunnen ultrasonisch worden geassembleerd. De assemblage van onderdelen is snel klaar, omdat de energie die op de verbinding wordt overgedragen en als warmte vrijkomt, zeer snel verloopt en beperkt blijft tot de onmiddellijke omgeving van de verbinding. De snelle afvoer van warmte maakt dit proces aanzienlijk sneller dan andere assemblagemethoden. 

Zijn alle kunststof materialen geschikt om ultrasoon te lassen? 

Om twee thermoplastische delen aan elkaar te lijmen, moeten de materialen chemisch compatibel zijn. Anders, alhoewel beide materialen samen kunnen smelten, zal er geen moleculaire band zijn. Een goed voorbeeld zou het proberen zijn om polyethyleen aan polypropyleen te lassen. Deze beide half-kristallijne materialen zien er ongeveer hetzelfde uit en hebben veel gemeenschappelijke fysische eigenschappen. Zij zijn echter chemisch niet compatibel, en kunnen dus niet aan elkaar worden gelast. Soortgelijke thermoplasten (d.w.z. materialen met dezelfde chemische eigenschappen) lassen wel aan elkaar.  Bijvoorbeeld, een ABS onderdeel zal aan een ander ABS onderdeel lassen. Chemisch ongelijksoortige thermoplasten zijn alleen compatibel als hun smelttemperaturen binnen 6 ºC liggen en zij een gelijksoortige moleculaire structuur hebben. Het is bijvoorbeeld waarschijnlijk dat een ABS onderdeel aan een acryl onderdeel kan worden gelast, omdat hun chemische eigenschappen compatibel zijn. In het algemeen hebben alleen gelijksoortige amorfe polymeren een uitstekende waarschijnlijkheid om aan elkaar te worden gelast. De chemische eigenschappen van elk semi-kristallijn materiaal maken dat elk slechts compatibel is met zichzelf. 

Bij de keuze voor ultrasoon lassen moet u rekening houden met de lasbaarheid van het soort kunststof en de kunststof lasgeometrie die uitsteekt op uw product. Niet alle soorten kunststoffen zijn lasbaar. Wij hebben hiervoor de kennis in huis en helpen u graag. Wij zorgen ervoor dat het juiste materiaal voor uw product wordt ingezet met correcte lasgeometrie-afmetingen. 

Offerteaanvraag
Heeft u al een matrijs?

Heeft u nog geen producttekeningen? Laat ons weten waar u naar op zoek bent en we nemen contact met u op.

Ik heb het privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

Een greep uit onze klanten:

Bel +31 411 62 41 64