Overmoulding

Het gebruik van 2 verschillende materialen in 1 eindproduct is mogelijk door middel van overmolding. Met overmolding wordt eerst een half-fabricaat gemaakt met 1 type materiaal, waarna vervolgens dit half-fabricaat als insert dient tijdens de tweede stap met een andere matrijs en een ander materiaal. Het resultaat is een product met 2 verschillende materialen 

Overmoulding is de verzamelnaam voor de spuitgiettechnieken insert en outsert moudling. Met overmoulding wordt een extra laag kunststof aangebracht op het bestaande product of component. In tegenstelling tot het standaard kunststof spuitgieten, wordt bij overmoulding altijd een niet-kunststof (vreemd) materiaal omspoten. Dit omspuiten kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. In het geval van insert molding wordt een onderdeel van een andere materiaalsoort ingekapseld door kunststof. Bij outsert molding wordt de kunststof eveneens gecombineerd met een andere materiaalsoort. Het verschil is echter dat hierbij de kunststof slechts tegen een beperkt deel van het vreemde materiaal wordt aangespoten.  

Voordelen overmoulding 

Overmoulding biedt veel voordelen. U kunt producten met veelvoudige materialen en/of kleuren vrij eenvoudig vervaardigen. Het overmoulding gebruikt ook minder mens-uren (en zo, kosten minder) in vergelijking met andere productiemethodes waar een deel aan een volledig verschillende vorm of een machine zou moeten worden overgebracht. Het overmoulding vermindert de behoefte aan productassemblage omdat de delen recht bovenop elkaar-resulterend in een sterker, duurzamer algemeen ontwerp worden vervaardigd. 

Beperkingen overmoulding 

Overmoulding is vaak de beste productiemethode voor grote productielooppas en / of producten met kleurrijke en multi-layered ontwerpen, maar er zijn een paar beperkingen die u nodig hebt om zich bewust te zijn van. Gelijkaardig aan injectie het vormen, heeft het overmoulding buitensporige aanloopkosten. Het is tijdrovend en duur om het bewerken uit metaal te vervaardigen en te wijzigen, en de two-shot injectie het vormen machines zijn complex om binnen te draaien. Dit betekent dat u een groot aantal delen moet produceren om deze kosten te verdelen.  

Bent u benieuwd welke spuitgiettechniek het meest geschikt is voor de vervaardiging van uw kunststof spuitgiet product? Bij kunststof spuitgieterij Fleur Plastics denken we graag met u mee én beschikken we over de ervaring en middelen om het optimale advies in de praktijk te brengen!

Offerteaanvraag
Heeft u al een matrijs?

Heeft u nog geen producttekeningen? Laat ons weten waar u naar op zoek bent en we nemen contact met u op.

Ik heb het privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

Een greep uit onze klanten:

Bel +31 411 62 41 64