Insert moulding

Binnen onze kunststof spuitgieterij in Boxtel zijn wij onder andere gespecialiseerd in insert moulding. Insert moulding is een vorm van overmoulding, waarbij we een onderdeel van een andere materiaalsoort met kunststof omspuiten. Een veel voorkomende toepassing is het in- of omspuiten van metalen delen met kunststof. We leggen het materiaal in een spuitgietmatrijs en kapselen het in. Met insert moulding kapselen we andere materialen in kunststof. We werken in onze kunststof spuitgieterij veel met metaal en keramiek, maar de insert moulding spuitgiettechniek kan ook op andere materialen worden toegepast. U stelt met insert moulding eenvoudig een product samen uit kunststof en een onderdeel van ander materiaal. Vaak worden metalen gebruikt als inlegdeel. Deze materiaalsoort kan bijvoorbeeld zorgen voor plaatselijke versterking, elektrische geleiding of warmtegeleiding, indien dat voor het eindproduct van belang is. De kunststof moet in de laatste twee voorbeelden vervolgens dienen als isolerend materiaal. 

Welke materialen zijn geschikt voor insert moulding? 

U kunt hetzelfde materiaal of dezelfde inzetstukken gebruiken als bij het spuitgieten van kunststof. Voor deze methode kunnen we thermoplastisch materiaal gebruiken. Thermoplast is een milieuvriendelijk materiaal. Wij kunnen dit materiaal opnieuw verhitten en hergebruiken. Thermoplastisch heeft chemische weerstand en kan verschillende eigenschappen en variatiemogelijkheden bieden. Het wordt gebruikt bij spuitgieten vanwege de zeldzame eigenschappen en de toegankelijkheid voor gebruik. Sommige thermoplastische kunststoffen zijn: 

 • ABS 
 • Nylon 
 • Polyethyleen 

Bij de productie van insert moulding kunnen wij verschillende soorten inserts gebruiken. U kunt deze inserts met handen en machines plaatsen. Inserts hebben een schroefdraadoppervlak. Het zorgt voor goede hechtingseigenschappen aan de gietkunststof. We plaatsen de insert in een verticale positie en gieten de gesmolten kunststof met lage snelheid. Op die manier wordt de gietvorm in zijn positie gehouden. Sommige inzetstukken zijn: 

 • Messing  
 • Staal 
 • Roestvrij staal 
 • Keramisch 
 • Andere kunststoffen 

Voordelen van insert moulding 

 • Insert moulding bespaart tijd en kosten, omdat het assemblageproces minder handelingen vereist. 
 • Door een optimale combinatie van kunststof en metalen wordt, met behoud van functionaliteit, gewichtsreductie gerealiseerd. Insert- of outsert moulding wordt vaak toegepast bij metal replacement, waarbij niet het gehele oorspronkelijke metalen deel door kunststof kan worden vervangen. 
 • Wanneer insert moulding wordt toegepast om metaal te vervangen, zal de spuitgiettechniek ervoor zorgen dat het eindproduct lichter van gewicht is. 
 • met behulp van deze spuitgiettechniek kunnen er eigenschappen worden toegevoegd die met kunststof alleen niet mogelijk zijn, wat ten goede komt aan de functionaliteit. 
 • Er zijn veel mogelijkheden in de keuze voor vormen, kleuren(combinaties) en materialen.  
 • Toepassingen waarbij elektrisch-isolerende factoren een rol spelen. 

We hebben jarenlange ervaring met insert moulding, waardoor we u snel en duidelijk kunnen adviseren over de mogelijkheden van deze spuitgiettechniek voor uw product. Neem vrijblijvend contact met ons op, we vertellen u graag meer over insert moulding! 

Offerteaanvraag
Heeft u al een matrijs?

Heeft u nog geen producttekeningen? Laat ons weten waar u naar op zoek bent en we nemen contact met u op.

Ik heb het privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

Een greep uit onze klanten:

Bel +31 411 62 41 64